Zahter Nedir? Zahter Faydaları Nelerdir?
Güney yörelerimizde özellikle Gaziantep-Kilis bölgesinde iyi bilinen ve tüketimi yapılan bir bitkidir. Tıpkı kekik, nane ve biberiye gibi ballıbabagiller ailesine mensup olup; bazı yörelerde kara kekik olarak da adlandırılır. Genel olarak Orta ve Güney Anadolu kısımlarında doğal olarak yetişme imkanı bulmaktadır. Çayı ve kahvesi yapılabilmektedir. Ayrıca; zahter salatası diye bilinen salatası olduğu gibi diğer salata ve çeşnilere de baharat olarak katılmaktadır.
Zahter,Osmanlı kültüründen günümüze dek gelen genellikle kahvaltılarda ve çay yapımında kullanılan bir bitkidir. Hoş bir kokusu, güzel bir rengi ve tadı olan zahter otu bunların yanı sıra bir çok hastalığa da şifa kaynağı olmaktadır.
Zahter,kendiliğinden yetişen yabani bir bitkidir. Çoğunlukla çimenlik tarla kenarlarında, çayırlarda karıncayuvalarının üzerinde ve orman kıyılarında karşımıza çıkar. Zahter bitkisi güneşi ve sıcağı severbu sebeple toprağın sıcak olduğu kayalık ve dağlık alanlarda hızla yayılır. Haziran ve Ağustos aylarındaolgunlaşan zahter bitkisi sapları ile birlikte toplanılarak kurutulur ve bu şekilde kullanıma hazır hale getirilir. Ülkemizde genellikle Kilis,Hatay ve Gaziantep yörelerinde yaygın olarak tüketilir.
Zahter Faydaları Nelerdir?
* Zahterin yaraları iyileştirici özelliği vardır.
* Böbrek hastalıklarına karşı şifa sağlar.
* Sinirleri güçlendirir.
* Hazmı kolaylaştırır, Bağırsak hastalıklarına karşı şifa sağlar.
* Mesane ağrılarını tedavi eder. İdrar söktürür.
* İştah açıcıdır. Mikropları öldürür.
* Zahter mantara karşı fayda sağlar.
* Kalp çarpıntılarını giderir.
Yorumlar
Yorum Gönder